Kuusivaunuisilla metrojunilla voitaisiin ajaa Vuosaaresta ja Mellunmäestä Kamppiin ja uutta rataa Töölön ja Meilahden kautta Pasilaan.

Julkaistu:
 
ANTTI KALLIO valitti kirjoituksessaan”Vaihto metrosta junaan vie aikaa”(13.1), miten siirtymiseen kuluu helposti yli kymmenen minuuttia ja toivoi Pisararadan toteuttamista. Se on niin suuren luokan hanke, että esitän nopeampaa ja halvempaa ratkaisua.

Kansantaloudellisesti tehtiin ikävä virhe, kun länsimetron asemat rakennettiin itämetron asemia lyhyemmiksi. Sen seurauksena metrojunat tulevat väistämättä ruuhka-aikoina käymään ahtaiksi. Ymmärrettävästi asemien läheisyyteen rakennetaan tiivistämällä yhä lisää. Mikä ratkaisuksi? Espoon asemahalleja ei enää voida pidentää kuuden vaunun eli kolmen vaunuparin mittaisiksi.

Triplan kauppakeskuksen alla Pasilassa on valmis tilavaraus metrolle. Samoin Kampin metroaseman alla on toinen halli, jossa on valmiit sepeliraidepohjat etelästä pohjoiseen suunniteltua metrorataa varten.

Oivallinen ratkaisu ruuhkiin on ajaa kuusivaunuisilla metrojunilla Vuosaaresta ja Mellunmäestä Kamppiin ja uutta rataa Töölön ja Meilahden kautta Pasilaan. Tietysti nuo uudet edellä mainitut asemat olisivat tarpeeksi pitkiä. Vanhoissa suunnitelmissa kolmantena asemana on Olympiastadion.

Tällä ratkaisulla Pasilassa saadaan junapainetta helpotettua ahtaalle päärautatieasemalle. Kallion toivomat nopeammat kävelyt metrosta juniin toteutuisivat Pasilassa. Kampin ja Pasilan välinen yhdysrata olisi paljon nopeammin rakennettavissa ja oleellisesti halvempi ratkaisu kuin Pisararata. Jotta tämä yhtälö kävisi tajuttavaksi, luonnollisesti joka toiset tai useammatkin lyhyemmät metrojunat jatkaisivat länsimetron rakenteilla olevalle tulevalle pääteasemalle Kivenlahteen.

Risto Larjavaara

Helsinki

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 19.1.2020